Aracınızda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı sizi güvence altına alan sigortalara araç sigortaları denilmektedir. Araç sigortaları; Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası olarak iki farklı grupta incelenebilmekte Kasko Sigortası da kapsamına göre kendi içinde çeşitlenmektedir.
Trafik Sigortası, devlet tarafından zorunlu tutulan sigortadır. Her araç sahibi aracına Trafik Sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Sigortanın anlamına ve kapsamına bakacak olursak; herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın aracında ve kendisinde oluşabilecek maddi ve bedeni zararları belirlenen bedeller içerisinde teminat altına almaktadır.
Trafik Sigortası İptali Nasıl Olur?
Trafik sigortası 1 yıl geçerli olan ve her yıl yenilenmesi gereken sigortadır. Poliçe süresi boyunca Trafik Sigortasının iptal edilebilmesi mümkündür. Fakat belli başlı kurallar çerçevesinde iptal işlemleri yapılmaktadır.
Trafik Sigortası İptal Şartları
- Poliçede yer alan bilgilerin eksik ya da hatalı olması,
- Trafik Sigortası bulunan aracın alım-satım işleminin yapılması,
- Sigortalının vefat etmesi veya aracın pert olması,
- Araçta risk oluşturulabilecek değişiklerin yapılması,
Trafik Sigortasında Aracın Satılması Durumunda İptal İşlemi
Trafik Sigortasının iptali en çok araç alım-satım işlemleri için yapılmaktadır. Sigortalar araç sahibi adına yapıldığı için alım-satım işleminden sonra araç sahibi değişeceği için Trafik Sigortası iptali gerçekleştirilmelidir.
İptal işleminin başlaması için sigortalının sigorta şirketine satış belgesi ve sigorta poliçesini ulaştırması gerekmektedir. Evraklar ve iptal talebi oluşturulduktan sonra Trafik Sigortası iptal işlemleri başlamaktadır. Aracın yeni sahibi iptal işlemleri yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde yeni Trafik Sigortasını yaptırmak zorundadır. Bu 15 gün ise eski poliçeden faydalanılmaktadır.
Trafik Sigortası İptalinde Para İadesi Nasıl Yapılır?
İptal işlemi gerçekleştikten sonra poliçede kalan süre hesaplanır ve hesaplanan süreye göre para iadesi gerçekleştirilir.