Sigortacılıkla yakından ilgilenen ve mallarını sigortalayan herkesin muhakkak duyduğu ‘’sovtaj’’ kelimesinin ne anlama geldiğini, hangi durumlarda sovtaj yapılabildiğini yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz.
Sovtaj, kelime anlamı olarak; kurtarıcı anlamına gelmektedir. Sigorta dilinde ise hasar görmüş malın sigortalının onayı dahilinde satılmasıdır. Sovtajın sıklıkla uygulandığı sigorta türü ise kasko sigortasıdır.
Sovtaj Bedeli Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Hasarlı malın satışından elde edilen gelire sovtaj bedeli denilmektedir. Sovtaj bedelini ve sovtajı bir örnekle anlatmak gerekirse, piyasa değeri 150.000 TL olan kaskolu bir aracın kaza geçirdiğini ve pert olduğunu düşünün. Kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından bu bedelin tümü size ödenir. Fakat aracın bedeli tamamen ödendiği için araç üzerindeki tüm haklar sigorta şirketine geçer. Yani sigorta şirketi aracın satışını gerçekleştirebilir. Eğer satışı gerçekleştirirse, satıştan elde ettiği gelire sovtaj bedeli denilmektedir.
Sovtaj Bedelinde Bunlara Dikkat
Sovtaj bedelinde dikkat edilmesi gereken 2 önemli konu vardır. İlk olarak sovtaj yapılabilmesi için muhakkak malın perte çıkmış olması ve eksper raporuyla bunun kanıtlanması gerekir. İkinci önemli nokta ise hurda araçlar üzerinden sovtaj yapılması mümkün değildir. Çünkü pert araçta tescil kaydı silinmez ve sigorta şirketi alım satım işlemlerini yapabilir. Hurda araçta ise tescil kaydı silindiği için araçta söz sahibi olunamaz. Ayrıca sigorta şirketleri sovtaj uygulaması sayesinde hem gelir ederken hem de geri dönüşüme katkıda bulunmaktadırlar.
Sovtaj Neden Uygulanmaktadır?
Sovtajın asıl amacı geri dönüşüme katkı sağlanmasıdır. Pert olan bir araç üzerinden gelir kazanılır ve araçların tamamen ortadan kaldırılmasının önüne geçilir. Bunun yanı sıra sigorta şirketlerinin ülke ekonomisine katkısı da yadsınamaz bir gerçek olduğu içinde sovtaj ekonomi açısından büyük rol oynamaktadır.