Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Serkan Üze Röportajı: Sigorta Şube Başvurusu, Portföy Yöneticiliği ve Dijital Sigorta

08.04.2019
2.798
Röportaj: Serkan ÜZE
Serkan Üze Röportajı: Sigorta Şube Başvurusu, Portföy Yöneticiliği ve Dijital Sigorta

Merhabalar çok değerli okurlarımız. 

Bugün şirketimizin genel müdürü sayın Serkan ÜZE ile; Sigorta şube başvurusu, portföy yöneticiliği ve Sigortanın Dijitalleşmesini konuşacağız.

Serkan bey’e merhabalar diyor ve sorularımızı yöneltiyoruz…

Portföy Yöneticisi Nedir? Portföy Yöneticisi sistemini anlatır mısınız?

Serkan ÜZE: Aslında bu sistem yeni bir sistem değil. Sigorta Sektöründe uzun yıllardır var olan ve gerekli bir oluşum. Eskiden tellal, çantacı, prodüktör isimleri ile anılan sigortacı grubu biraz geliştirip değiştirerek yeni mevzuata uygun, efektif ve kurumsal bir hale getirdik. Bu sigorta sektörünün üretim kanalı noktasında konsolide olmasını sağladı.

Baktığınızda global ekonominin en önemli noktası ölçek ekonomisidir. Ölçek ekonomisinde çalışabilmek, konsolide olmuş bir pazarlama kanalı ile “çok nokta dağıtımı” ile mümkündür. Bizim çalışma sistemimiz, gerekli gördüğümüz noktalarda fizibilite çalışması yapılarak o noktaya bir şube açmaya karar vermek ile başlamaktadır. Türkiye’nin tüm bölgelerinde topladığımız sigortacı olmak isteyen, portföyü olan veya acente olan kişilerin başvurularını, şube açmak istediğimiz noktalar ile birleştirip bölgelerde teşkilatlanıyoruz. Açtığımız şubede sigortacı olmak isteyen veya sigortacı olan kişileri istihdam ediyor, üretimi konsolide etmiş oluyoruz. Bu şekilde şubeler daha rantable noktalar olmuş oluyor. Öyle ki şubemiz olmayan çeşitli il ve ilçelerdeki sigortacılardan bölgeye bir şube açmamız için başvurular almaya başladık.

Portföy yöneticisi olmak için kişileri nasıl bir değerlendirmeye tabi tutyorsunuz?

Serkan ÜZE: Portföy yönetici olmak isteyen arkadaşlar eğer yıllardır sigortacılık yapan acente olan kişiler ise portföylerinin içeriklerini, dağılım ve çeşiştliliklerini değerlendiriyoruz. Eğer yeni sigortacı olmak isteyen kişiler ise öncelikle sigortacılık mezunu olması gerekiyor. Genel müdürlüğümüzde bu işi yapabileceğine inandığımız, sigortacılık mezunu arkadaşları 6 aylık bir eğitime tabii tutuyoruz ve sonra bölgesine gönderiyoruz.

ÖzserNeo olarak sigorta sektöründe ne kadar süredir varsınız ve kaç şubeniz var?

Serkan ÜZE: Aslında ÖzserNeo markası yeni bir marka. Fakat biz 40 yıldır bu sektördeyiz. Babam, kurucumuz Hasan Necmi Üze hala bizimle birlikte, ilk sigortacılığa başladığı zamandan bu yana 40 yıl geçmiş. Hasan Necmi Üze Acenteliği, Üzmez Sigorta, Oğuzhan Üze Acenteliği, Özser Group Sigorta ve ÖzserNeo Sigorta ve Reasürans Brokerlığı diyebiliriz. Zaten piyasa şirketlerimizi bilir. Şu anda 120 noktada teşkilatlanmış durumdayız.

İnsanlar Çeşitli Sigorta ürünlerini ve hatta Sigorta Sektörünü yeni yeni tanımaya başladı. Sektörün dijital çağa ayak uydurabileceğine inanıyor musunuz? Bununla ilgili Projeleriniz var mı?

Serkan ÜZE: Aslında sigorta sektörü insan hayatına direk müdahale eden, insanın tam ortasında bir sektör. İnsanlar oto ürünlerini tabi ki çok uzun zamandır kullanıyorlardı. Fakat artık sektör kendini çok daha iyi tanıtmaya, anlatabilmeye başladı. Ben “Türk halkında sigorta bilinci yoktur” klişesine inanan biri değilim. Öncelikle insanın mantığı tek bir şekilde çalışır; aracına kasko yaptıran birisinin mantığı neyse mesleki sorumluluk sigortasını yaptıran, konut poliçesini yaptıran kişinin düşünce şekli aynıdır. Önemli olan bunun mantığını ve önemini insanlara iyi anlatabilmektir. Sigorta sektörü bence diğer tüm sektörlerden çok daha hızlı bir şekilde dijitalleşti ve devam ediyor. Fakat satış ve pazarlamadaki dijitalleşme oranından bahsediyorsak, şu anda bir acente payına ulaşması mümkün değil. Sonuç itibariyle, Türk halkı yapısı gereği, dokunmayı ve birebir iletişimi seven bir halktır. Bizim bu kadar çok nokta da teşkilatlanmamızın ana mantığı bunu görmüş olmamızdan geçiyor. Bu konuda haklı olduğumuzu üretim rakamlarımızdan görebilirsiniz.

Dijital ile alakalı olarak bu mecranın payının şimdi olmasa bile gelecek nesillerde inanılmaz bir şekilde artacağını ve teknik poliçeler dışında kalan paket poliçelerde satışın, büyük ölçüde, dijitalden yürüyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bizde ÖzserNeo olarak, 2018 yılında, bu kanalda bulunma kararı aldık. Online satışa girmek için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Hatta çalışmalarımızın sonuna geldik diyebilirim. İlk defa belki burada söyleyeceğim Yeni markamız www.dijipol.com dan satışlarımızı gerçekleştireceğiz.

Sektöre girmek isteyen yeni meslektaş adaylarına önerileriniz var mı?

Serkan ÜZE: Bilirsiniz, sigortacı hasarda belli olur derler. Eğer bir müşterinizin her zaman yanında olabiliyorsanız, Tüm ihtiyaçlarını tespit edip, en uygun poliçeyi takdim edebiliyorsanız, poliçesinin hasarında da gönül rahatlığı ile yanında durabilirsiniz. Bu da sattığınız ürünü çok iyi bilmek demektir. Çevremizde görüyoruz, maalesef bazı meslektaşlarımız, sattıkları ürünü hiç bilmeden, müşterisinin risk analizini yapamadan poliçe üretiyor. Sonucunda hasarda sorunlar olabiliyor ve bu hatalardan dolayı müşterilerin sektöre güveni de azalıyor. Benim en önemli tavsiyem meslektaşlarımızın sattıkları ürünü iyi bilmeleri ve müşterilerinin risk analizini yapabilecek saha bilgisine sahip olabilmeleridir.

Sayın Serkan ÜZE‘ye samimi cevaplarından dolayı çok teşekkür eder; okurlarımıza keyifli ve bilgili günler dileriz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: