Poliçe, sigorta sektöründe hizmeti sağlayan bir şirket ile sağlık, araç veya emeklilik gibi özel branşlarda hizmeti almak isteyen şirket veya kişiler arasında imzalanan yazılı bir anlaşma türüdür.
Poliçe, yapılacak sigorta türüne göre farklı özelliklere sahiptir. Belirli konularda mutabık kalmış taraflara şartnameler de poliçe ile beraber müşteriye sunulmaktadır. Bu şartnamelerin ilki genel ikincisi ise özel şartlardan oluşmaktadır.
Genel koşullar, her sigorta şirketinde aynı olan ve hiçbir farklılık göstermeyen koşullara genel koşullar denilmektedir. Tarafların sorumlulukları, teminat durumları, hakları, teminat altına alınmayan durumları, kaza durumlarında nasıl bir süreç işleneceği bilgisi bulunmaktadır.
Özel koşullar içerisinde ise sigortanın türüne göre bireylerin kendi öz durumları düşünülerek hazırlanan çalışmadır.
Sigortacılıkta poliçe önemli bir yere sahiptir. Tarafların haklarını en iyi şekilde korumayı amaçlar ve maddelerde saptırmalara imkân sağlamaz. Poliçede, anlaşmanın doğru şekilde hazırlanması, tarafların mutabık kalması, tarihlerin doğru şekilde yazılması ve karşılıklı imzaların atılmış olması sigortalı olduğunuz süreci en sorunsuz şekilde geçirmeyi sağlar. Böylelikle hizmet veren sigorta firmaları ile hizmet alan sigortalının karşılıklı mağduriyetleri giderilmiş oluyor.
Poliçe çeşitlerinden bahsedecek olursak her sigorta branşına göre değişkenlik göstermektedir. Zorunlu trafik sigortası, DASK, kasko gibi sigorta türlerinde her madde özenle analiz edilerek ihtiyaca göre şekillendirilmelidir.
Poliçelerde genel olarak aşağıdaki maddeler yer almaktadır,
- Tarafların temel bilgileri,
- Sigortanın hangi branş için ve neden yapıldığının bilgisi,
- Teminat bilgileri,
- Sigortanın başlangıç ve bitiş tarihi,
- Ödeme koşulları,
- Prim ücreti
İşlemlerin ve sürecin başlayabilmesi için ilk ve en önemli adım; mutabık kalınan sigorta koşullarının sonrasında sigorta şirketinin müşteriye poliçeyi iletmesiyle başlıyor.
Poliçe Nasıl Kesilir?
Poliçe, sigorta şirketleri tarafından sigortalının gerekli alanları doldurması üzerine kesilir. Sigorta şirketi ve sigortalı arasında kesilen poliçenin 24 saat içerisinde kesilmiş olması gerekiyor. Poliçenin zamanında kesilmemiş olması veya sigortalıya teslim edilmemiş olması durumunda yaşanabilecek olumsuzluklardan sigorta şirketi yükümlüdür. Sigorta poliçesinin kesim ve teslim tarihi kanuni zorunluluk alanına girmektedir.
Değişen ve gelişen teknoloji ile beraber poliçeler artık online olarak da kesilebilmektedir. Eskiden bir kağıt üzerinde hazırlanan poliçeler artık internet üzerinden de incelenip onaylanabiliyor. Sigorta yaptırmak isteyen herkes 7/24 destek alarak internet üzerinden poliçelerini oluşturabiliyor. Hem zamandan tasarruf sağlamak hem de işlemlerinizi kolayca yaptırabiliyorsunuz.
E-poliçe Hakkında Bilmemiz Gerekenler
E-poliçe yukarıda da bahsettiğimiz gibi internet üzerinden yapılan poliçe sistemine verilen addır. Müşteriler cep telefonları ya da bilgisayarlarından poliçelerine rahatlıkla ulaşabilecekler. Bu uygulama da müşterilerin hızlı ve kolayca sigorta yapmaları amaçlanırken fazla kağıt israfının da önüne geçilecektir. Sigortacılar açısından ise e-poliçenin önemi, fiziki arşiv ihtiyacı en aza inecek, arşiv maliyeti azalacak, müşteri onayları ise daha hızlı takip edilecek.
Poliçe Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Poliçe yaptırırken hepimizin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu maddelere dikkat edersek sorunsuz bir şekilde sigorta hizmetimizi almış oluruz.
Doğru Bilgi; Poliçeler, sigortacı ve sigortalının beyanlarına göre hazırlanıyor. Poliçenin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde teminatları içermesi gerekiyor.
Poliçenizi Okuyun; Poliçe yukarıda da belirttiğimiz gibi sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan bir sözleşme türüdür ve iki tarafı da bağlayıcı hükümler içermektedir. Bu yüzden tarafların üzerine düşen sorumlulukları öğrenmesi için poliçe ve eklerinin mutlaka incelenmesi gerekmektedir.
Sigorta Genel Şartları Bilinmeli; Söz konusu sigorta ile temin edilen haller ve sigorta teminatı dışında kalan haller ile sigorta şirketine ve sigorta ettirene düşen görevler gibi; temel konulara ilişkin düzenlemeleri açıklayan mevzuat olup; sigorta şirketleri tarafından poliçe ekinde sigorta ettirene veriliyor. Yaşanabilecek problemlerin önüne geçebilmek için bu şartların detaylı bir şekilde okunması çok önemlidir.
Teminat Kapsamlarını Öğrenin: Sigorta poliçenizin teminat kapsamlarını çok iyi öğrenmeniz gerekmektedir.
Sigorta Özel Şartlarını İnceleyin: Özel şartlar, her riske ve poliçeye göre özel olarak kaleme alınabileceği için sigortalının poliçesinde yer alan özel şartları bilmesi büyük önem taşıyor.
Prim Tutarınızı Ödeyin: Sigorta teminatı, sigorta ücretinin prim tutarının tamamı ya da taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa ilk taksit ödemenizle başlar.
Muafiyet ve Müşterek Sigortaları Bilin: Sigortalının poliçenin düzenlenmesi aşamasında ödeyeceği prim tutarını ve sonrasında hasar anında alacağı tazminat miktarını etkileyecek muafiyet ve müşterek sigorta uygulamalarının avantaj ve dezavantajlarını bilmesi gerekmektedir.