Aracınızın yaşadığı bir kaza sonucu ‘’kusur oranı’’ dikkate alınarak kasko ve trafik sigortası ödemesi yapılmaktadır. Bu yüzden yaşanan kazalarda kusur oranı oldukça önemli bir yere sahiptir. Kusur oranı ile alakalı detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Kusur Oranı Nedir?
Sigorta şirketleri, kaza sonrasında yapacağı ödemeyi, sigortalının karşı tarafa verdiği zararı, kusur oranına göre öder. Kusur oranları belli bir standartta incelenmektedir. %0, %50 ve %100 şeklinde oranlanmıştır.
%0 kusur oranı; kazada sizin tamamen kusursuz olduğunuzu gösterir.
%50 kusur oranı; kazada 2 tarafında kusurlu olduğunu gösterir.
%100 kusur oranı; kazada kusurun tamamen size ait olduğunu gösterir.
Kusurlu Taraf Nasıl Tespit Edilir?
Bilindiği üzere kaza yaşanması halinde kaza tespit tutanağı doldurulmaktadır. Fakat bu evrak tek başına kusurun kimde olduğunu belirleyici bir faktör değildir. Tutanak, kazanın oluş şekli ile alakalı durum tespiti için doldurulur. Fakat maddi hasarlı kazalarda sürücülerin çekeceği fotoğraflar kusurun kimde olduğunun anlaşılması için çok önemlidir. Kaza yerinde araçlar başka bir alana çekilmeden ve plakaları görünecek şekilde fotoğraflanmalıdır. Görseller ve tutanak iki nüsha şeklinde kazaya karışan sürücülere verilir. Bu tutanak ve evrak sürücüler tarafından sigorta şirketlerine iletilir.
Sigorta şirketine gönderilen tutanak ve evraklar için dosya açılır ve Tramer’e (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) gönderilir. Sigorta şirketi kaza tutanaklarını 1 gün içerisinde Tramer’e iletmek zorundadır. Kusur oranının belirlenme süreci de bu şekilde başlamış olur. Tramer, 3 iş günü içerisinde tutanaklar ile görselleri inceler ve kusur oranını belirler. Eğer belirlenen kusur oranına sürücülerden ve sigorta şirketinden bir itiraz gelmezse tazminat ödemesi gerçekleşir.
Kusur oranına itiraz etmek isteyen sürücü 5 gün içerisinde işlemini gerçekleştirmek zorundadır. Edilen itirazlar Tramer bünyesinde görevli Kaza Tespit Komisyonu’na iletilir ve inceleme başlatılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çıkan karar sonucu tazminat ödemesi yapılır. Ödemeler için yasal süre 8 iş günüdür.