Araç sahiplerini sigorta açısından en fazla ilgilendiren iki terim, kasko ve trafik sigortasıdır. Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası genellikle birbiriyle karıştırılan iki farklı sigorta tipidir. Sigorta yaptırırken mağdur olmamak için poliçenin detaylarını, aralarındaki farkları ve kapsadığı alanları bilmek gerekir. Trafik sigortası varken kasko ihtiyacı sorgulanabiliyor fakat ikisi arasında oldukça belirgin farklar vardır. Şimdi, bu iki tür sigortanın ayrıntılarına değinelim. Kasko sigortası ve trafik sigortası arasındaki farkları incelerken “Trafik sigortası ile kasko aynı mı?” sorusunun cevabını ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. Kasko sigortası ile zorunlu trafik sigortasının arasındaki fark nedir, açıklığa kavuşturalım.
Kasko Sigortası Nedir?
“Kara Taşıtları Sigortası” kısaltılmış adıyla kasko sigortası olarak bilinir. Bir aracın park halinde veya kullanılırken kaza yapması, çalınması, yanması gibi olayların sonucunda uğradığı zararların yapılan poliçe kapsamında karşılanmasını sağlayan bir sigortadır. Kasko yaptırmanın herhangi bir zorunluluğu yoktur ve kaza olduğunda karşı tarafın zararlarını karşılamaz.
Poliçedeki ek teminatlar yoluyla kapsam genişletilebilir. Standart bir poliçenin yanı sıra toplumsal olaylar, terör veya doğal afetler sonucunda araçta oluşacak hasarlar da ek teminat ile poliçeye eklendiyse karşılanır. Bundan dolayı kasko poliçesindeki teminatları incelemeniz faydanıza olacaktır.
Bir taşıtın kasko sigorta bedeli Türkiye Sigorta Birliği (TSB)’nin hazırladığı kasko değer listesine göre tespit edilir. Aracın yaşına, markasına ve modeline bağlı olarak yaşı az ve fiyatı yüksek ise kasko bedeli fazla olur. Ödenecek kasko priminin yüksek olması aleyhinize değildir, herhangi bir hasar durumunda sigorta şirketinin karşılayacağı bedelin yüksek olacağı anlamını taşır. Kasko ücretini etkileyen bir diğer faktör de kaskonun yaptırıldığı şehirdir. Bunun nedeni, trafik yoğunluğu ve kaza sıklığına bağlı olarak kasko primlerinin şehirler arasında farklılık göstermesidir.
Trafik Sigortası Nedir?
”Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” kısaltılmış ismiyle zorunlu trafik sigortası olarak bilinir. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yaptırılması zorunludur. Trafik sigortası olmayan bir taşıt trafiğe çıkamaz. Çıkması durumunda ise cezai işlem başlatılır. Yani trafikteki her aracın mutlaka trafik sigortası yaptırılmalıdır ve süresi dolmadan yenilenmelidir.
Trafik sigortası, olası bir trafik kazası yaşanması durumunda karşı tarafın malına veya canına verilen zararı, sigorta poliçesi kapsamında karşılar. Ayrıca avukatlık ücretleri ve mahkeme giderleri gibi yan maliyetler de trafik sigortası aracılığıyla karşılanır. Fakat ait olduğu aracın ya da poliçe sahibinin uğrayacağı zararları karşılamaz. Dolayısıyla kaza yaptığınızda trafik sigortası kasko gibi kullanılamaz, aracınızın hasarını karşılamaz.
Zorunlu trafik sigortası dahilinde yatırılan primler sürücünün tecrübesi, kazasızlık, yaşanılan şehir gibi kıstaslara göre farklılık gösterir. Güvenlik güçleri zorunlu trafik sigortası olmadan yola çıktığını tespit ettiğinde ise araç bağlanır. Trafik sigortası yaptırdıktan sonra araç çekildiği otoparktan alınabilir hale gelir. Ayrıca aracın otoparkta kaldığı her gün için ücret alınır. Trafik sigortası yapıldıktan sonra, sigortasız trafiğe çıkılmasından dolayı ceza ödenmesi gerekir.
Sürücüleri pek çok durumda güvence altına alan zorunlu trafik sigortasının geçersiz olduğu bazı durumlar da mevcuttur. Hasarın trafik sigortası tarafından karşılanabilmesi için aracın hareket halinde olması gerekir. Trafik sigortası olan araç seyir halinde değilse kaza sonucu meydana gelen maddi hasar teminat kapsamı dışındadır. Böyle bir durumda sigortalı aracın hasarı, kendi hatasına denk gelen kusur oranında şahıs tarafından karşılanır.
Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar
- Trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki başlıca farklılık; trafik sigortasının zorunlu, kaskonun ise isteğe bağlı olmasıdır. Dolayısıyla trafik sigortanız olmadan aracınızı kullanamazsınız ancak kasko için böyle bir zorunluluk yoktur.
- Zorunlu trafik sigortası bir kaza yaşandığında karşı tarafın uğradığı zararları karşılarken, kasko kendi taşıtınızın uğradığı zararları kapsar. Trafik sigortası karşı tarafın mağduriyetini önler, kaskonun kapsamı ise poliçe sahibinin mağduriyetini önlemeye yöneliktir.
- Trafik sigortası teminat limitlerinin sınırları her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir ve sabittir. Bundan dolayı zorunlu trafik sigortası kapsamında karşı tarafta oluşacak maddi ve fiziksel hasarlar, belirlenen sınırlar dahilinde karşılanır. Meydana gelen zararın trafik sigortası üst sınırını aşması halinde aşan miktar sigortalıdan tahsil edilir.
- Zorunlu trafik sigortası poliçesi seçerken izlenebilecek en mantıklı yol; en uygun fiyatlı trafik sigortası araştırması yapıp onu yaptırmaktır. Fakat kasko sigortası için bu durum doğru değildir. Kasko fiyatları poliçenin neleri kapsadığına göre değişiklik gösterdiğinden dolayı kaskonun en ucuzunu değil en avantajlısını bulup yaptırmak daha faydalıdır.
- Trafik sigortası, devletin zorunlu kıldığı bir sigorta olmasından dolayı motorlu araç sahibi olanların mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir aksi durumda taşıtıyla trafiğe çıkamaz; trafiğe çıkması halinde cezai yaptırımlar uygulanabilir. Oysa kasko, isteğe bağlı bir sigorta olduğu için tamamen taşıt sahibinin inisiyatifindedir.
- Zorunlu trafik sigortası süresi bittiğinde aracı yeniden sigortalatmak ihtiyacı oluşur ama kaskoda bunun gibi bir gereklilik bulunmaz.
- Trafik sigortasının temel kapsamı kasko sigortasındaki gibi genişletilemez.
- Kasko teminatları, poliçe sahibini ve aracı çalınmaya ve park halindeki hasarlara karşı koruma altına alır. Trafik sigortası ise yalnızca yaşanacak bir kazada devreye girer.
Trafik Sigortası Varken Kasko Yaptırmalı Mıyım?
Bu konu hakkında en çok akıllara takılan soru budur. Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan her araçta bulunması gerekir. Kasko ise trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunan ve isteğe göre yapılan bir sigorta türüdür. Trafik sigortasında geçerli olan karşılama sınırları standart olduğu için trafik sigortası seçiminde en uygun fiyatı sunan sigorta poliçesi seçilebilir. Kasko fiyatlarında ise ödenen tutar, poliçede yer alan teminatlarla doğru orantılı olarak artmaktadır. Yani iki sigorta türü arasında bir seçim yapmak söz konusu değildir.
Örneğin kasko poliçenize ek olarak doğal afetlerden korunma teminatı ekleyebilirsiniz. Bu kasko ücretinize fiyat artışı olarak yansırken olası bir doğal afet hasarından korunma sağlar. Kasko yaptırırken trafik sigortasındaki gibi ucuz olanı seçmek doğru bir yöntem değildir. Poliçe kapsamını ayrıntılı olarak incelemek gerekir. Kasko kapsamında güvence altına alınan kriterlerin risk seviyesinin fazla olması sebebiyle kasko primleri trafik sigortası primlerinden daha yüksektir.
Başka bir kriter ise her araca kasko yaptırmanın mümkün olmamasıdır. Sigorta şirketleri 15 yaşın üzerindeki taşıtlara kasko değer listesinde yer vermez. Bundan dolayı sigorta şirketlerinin birçoğunda 15 yaş üzerindeki taşıtlara kasko poliçesi sunulmamaktadır. Ancak yine de bazı özel şartların bulunması durumunda 15 yaşın üzerindeki taşıtlar için de kasko poliçesi yaptırarak kaskonun sağladığı güvencelerden yararlanmak mümkündür.
Araç Sigortası ve Kasko Nasıl Sorgulanır?
Aracınıza yaptırdığınız kasko sigortası sorgulaması e-Devlet üzerinden yapılır. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “Kasko Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi)” yazarak kasko poliçenizin durumuna ve geçerli olduğu tarihe dair bilgi alabilirsiniz.
Kasko sigortası hakkında tüm işlemleri ÖzserNeo güvencesi ile kolaylıkla gerçekleştirebilmeniz mümkün!