KASKO POLİÇESİ ÜZERİNDEN MANEVİ TAZMİNAT VE HUKUKSAL HAKKINIZI KORUYABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUYDUNUZ ?
Motorlu aracın, işletilmesi sırasında üçüncü şahısların maddi ve bedeni zarara uğramasına sebebiyet verilmesi durumunda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç sürücüsüne düşen kusur sorumluluğu var ise, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası trafik poliçesi karşılamaktadır.
Ancak, üçüncü kişilere verilebilecek zararlarda trafik poliçesinin teminatı yetersiz kalırsa , kaskoda ek teminat olarak verilen ihtiyari mali mesuliyet sigortasından da 3. şahısların zararları poliçede belirtilen limitlerle karşılanabilmektedir.
Ayrıca, trafik sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamazken, kasko sigortasına ek olarak ”Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası” ile ”manevi tazminat talepleri” ek sözleşme ile teminat altına alınabilir, hukuksal hakkınızı sigorta şirketi aracılığıyla kullanabilirsiniz.
Borçlar Kanunu’ nun 56. maddesi, ‘’ bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verilebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.’ hükmünü içermektedir.
Manevi tazminat bir ceza niteliği taşımadığı gibi, gerçek anlamda bir tazminat da olmaması sebebiyle, bir zararın karşılanmasını da amaç edinmemelidir.
Mağdur taraf, manevi tazminatın zenginleşme aracı olmadığını, bu yöndeki talep hakkında hüküm kurulurken olay sebebiyle duyulan acı ve elemin kısmen de olsa giderilmesi amaçlanmıştır.
Bu sebeple tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile birlikte olayın meydana geliş şekli de göz önünde tutularak, hak ve nesafet kuralları çerçevesinde tatmin duygusu yaratmak için ortaya çıkmıştır.
Manevi Tazminat Talebinin Değerlendirmesinde Ve Uzlaşmalık Durumunda;
- 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu,
- Türk Ticaret Kanunu,
- Borçlar Kanunu,
- Hukuk Mahkemeleri Kanunu
- Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik,
- Avukatlık Kanunu, Yargıtay içtihatları,
- Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları,
- Kasko Sigortası Genel ve Özel Şartları dikkate alınarak değerlendirme yapılmaktadır.
Kasko Poliçesi içerisinde yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası ve Hukuksal Koruma Teminatları Genel Şartlarına daha detaylı incelemek isterseniz; Türkiye sigorta birliği web sitesi üzerinden, bu linkten erişim sağlayabilirsiniz.