İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası devlet destekli tarım sigortaları kapsamında yer alan bir tarım sigortası türüdür. 2017 yılından itibaren devlet destekli tarım sigortaları kapsamına alınarak, üretici primine %60 devlet desteği verilmektedir. İlk başladığı yıl buğday ve sertifikalı tohumluklara verilen bu sigorta yıllar geçtikçe kapsamını genişletmiştir. Günümüzde arpa, yulaf, çavdar, tritikale, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ürünlerini de kapsamına almış bulunmaktadır. Bu ürünlerin sap kısımları ise üreticinin isteğine bağlı olarak teminat kapsamına alınabilmektedir.
Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olan ve kapsam dahilindeki ürünleri üreten tüm kuru tarım çiftçilerimiz TARSİM güvencesinde devlet destekli tarım sigortalarından faydalanabilmektedir. Sulu tarım yapan üreticiler bu sigortadan faydalanamamaktadır. Her bir tarım sigortası çeşidi üreticisi için son derece gerekli ve önemli olsa da kuraklık ve diğer kötü hava şartları sebebiyle ürününden verim alamayan çiftçiler için en yardımcı sigorta türü ilçe bazlı kuraklık verim sigortasıdır.
Kuraklık Verim Sigortası Hangi Hava Şartlarını Kapsıyor?
Kuraklık denilince akla kelime anlamı olarak yağışsızlık ve yağışsızlık sebebiyle oluşan çoraklık gelse de kuraklık verim sigortası yalnızca yağışsızlık sebebiyle oluşan zararları kapsamıyor. Sigorta teminatının kapsadığı durumlar:
Kuraklık: Teminat kapsamındaki ürünlerin yağışsızlık ve kuraklık sebebiyle gelişiminin oluşmaması hali ve verim kaybı,
Don: Hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi sebebiyle gerçekleşen verim kaybı,
Sıcak Rüzgar: Sıcak rüzgarların bitki üremesi ve gelişimini olumsuz etkilemesi sonucu gerçekleşen verim kaybı,
Sıcak Hava Dalgası: Yüksek hava basıncının uzun süre ekili alanın üzerinde kalarak ekinde gerçekleştirdiği verim kaybı,
Aşırı Nem: Hava veya toprakta, bölge ortalaması üzerine çıkarak ekinde gerçekleştirdiği verim kaybı,
Aşırı Yağış: Bölgedeki yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşen yağış sonucu ekinde oluşan verim kaybıdır.
Neden İlçe Bazlı?
Kuraklık Verim Sigortası, yaptırılan bölgedeki ortalamaları baz alarak hasar tespiti yapmaktadır. Kuru tarım alanlarında teminat kapsamında yetiştirilen ürünün, belirlenmiş olan eşik verim değeri altına düşmesi halinde sigortadan faydalanılabilmektedir. Buradaki eşik değeri; ilçenin ortalama veriminin %70’i olarak belirlenmektedir. Tespit yapılırken baz alınan değerler o ilçenin ortalama verimi olarak alındığı için Kuraklık Verim Sigortası ürünün bulunduğu ilçe bazındaki verim esas alınmaktadır.
Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasının teminatı dışında kalan durumlar şu şekildedir:
• Dolu, fırtına, yangın, heyelan, deprem, hortum, sel ve su baskını sebebiyle meydana gelen hasarlar,
• Zirai hastalıklar, zararlı otlar,
• Zirai kültür işlemlerinin yapılmaması veya eksik yapılması sebebiyle üründe gerçekleşen verim kaybı.
Küresel ısınmanın her yıl daha da hissedildiği çağımızda kuraklık gitgide etkisini gösteriyor. Tarım alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık yaşanıyor. Her yıl artış gösteren sıcaklıklar ekinlerde büyük verim kaybına yol açıyor. Özellikle kuru tarım yapan çiftçilerimizin en büyük sorunu olarak kuraklıkla savaşmak ve büyük emeklerle ekilen ürünlerde verim kaybını önlemek kuraklık sigortasıyla mümkün. Yarım aşırı aşkın tecrübesiyle çiftçinin yanında olan ÖzserNeo Sigorta ile kuraklık verim sigortanızı yaptırın, emeğinizi güvence altına alın.