Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Elektronik Cihaz Sigortası Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

02.10.2023
615
<a></a>Elektronik Cihaz Sigortası Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Elektronik aletlerin kullanımında birçok problemle karşılaşmamız olasıdır. Bu problemler donanımsal olabileceği gibi yazılımsal hatalar da ortaya çıkabilir. Kişiler bu gibi sebeplerden dolayı elektronik cihaz sigortasına başvurmaktadır.

Her elektronik cihazın yazılımına ve modeline göre bir kullanım şekli vardır. Bu cihazların kullanışlığı kadar güvenliği de önemlidir. Cihazlar herhangi bir arıza sonucu hiç kullanılmayacak hale gelebilir. Elektronik cihaz sigortası; evde, iş yerinde, hastanelerde veya ofis merkezlerinde kullanılan cihazların ani ve beklenmedik şekilde arızalanması veya hasar görmesine karşı yaptırılan bir sigorta türüdür.

Elektronik Cihaz Sigortası Neleri Kapsar?

Birçok insanın kullandığı elektronik cihazların korunması için her geçen gün farklı bir güvenlik unsuru oluşturulmaktadır. Bunlardan birisi de elektronik cihaz sigortasıdır. İş yerlerinde veya evlerde birbirinden farklı pek çok elektronik cihaz kullanılmaktadır. Bu cihazların kullanımında zaman zaman birtakım aksaklıklar yaşanabilmektedir.

Teknik aksaklıklar sonucu cihazın çalışması durabilir veya sekteye uğrayabilir, kişisel hatalardan dolayı kazara bazı hasarlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar sonucunda da istenmeyen masraflar meydana gelmektedir. Bu masrafların karşılanması için sigortalama işlemi yapılması gerekir. Aksi takdirde pahalı faturalar kullanıcıyı veya şirketleri zor duruma sokabilir.

Peki “Elektronik cihaz sigortası neleri kapsar?” “Hangi durumlar içerisinde elektronik cihaz sigortası devreye girebilir?” “Her zaman geçerli bir sigorta mıdır?” Elbette her sigortalama işleminde olduğu gibi elektronik cihaz sigortalama içerisinde de bir kapsama alanı bulunur. Bu kapsam içerisindeki tüm durumların masrafları karşılanır. Kapsam içerisinde yer alan durumlar aşağıdaki gibidir.

  • Yangın ve patlama gibi durumların tümü,
  • Cihazın sahip olabileceği elektronik kusurlar,
  • Beklenmedik, ani şekilde oluşan hasarlar.

Sigorta şirketine bağlı olarak bu şartlar değişkenlik gösterebilir, bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.  Yangın ve patlama gibi durumların tümünde kasko koruması devreye girmektedir. Yangın sonucu oluşan hasar ve masrafların tümü sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Belirli bir kullanım sonrası teknik olarak hata verebilen elektronik cihazlar olabilmektedir. Bir elektronik cihazın sorunlarının giderilmesinde de sigorta şirketi rol oynayabilir. Ancak bazı problemlerin sigorta şirketi tarafından karşılanmayacağı durumlar da oluşabilir. Bu durumlar anlaşma yapılan şirketin şartlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Bunların yanı sıra teminat süresinin de belirli aralıklar içerisinde yenilenmesi gerekir. Genel olarak 1 yıllık sigortalama işlemleri yapılır, ancak bunların yanı sıra farklı süreli sözleşmelerin yapıldığı da görülebilir.

Elektronik Cihaz Sigortası Neleri Kapsamaz?

Ani hasarların oluşması sonucu çıkan masraflar sigorta şirketleri tarafından net olarak karşılanmaktadır. Ancak ani hasarın dışında gerçekleşen birtakım olaylar sigorta şirketleri tarafından karşılanmayabilir.

Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik cihazların genel olarak kendilerine özel sigortaları olduğu için elektronik cihaz sigortası bu cihazların hasar ve masraflarını üstlenmez. Bunların haricinde;

  • Rutin bakım olarak sayılan maddelerin ve aparatların değişimi,
  • Üretici firmanın sorumluluğunda olan hasarlar,
  • Beklenmedik; ani hasarın oluşmadığı durumlar içerisinde gerçekleşen hasar ve zayiatın sorumluluğu elektronik cihaz sigortası tarafından karşılanmaz.

Yukarıda belirtilen hasar ve masrafların tümü kişiye veya kuruma aittir. Basit bir anlatım ile genel bağlamda kullanıcı hatası olan ya da olmayan durumların birçoğunda sigorta şirketi kapsamı vardır. Ancak belirli durumlarda ve rutin bakım işlerinde sigorta şirketinin bir sorumluluğu yoktur.

Rutin bakım masrafları sigorta kapsamına girmez. Cihaz içerisinde yer alan ve zaman içerisinde bakımının yapılması gereken malzemelerin kişi veya kurum tarafından karşılanması beklenir. Bu sebeple sigorta şirketi tarafından bu masraflar karşılanmaz, zira beklenmedik bir durum sonucu bir hasar oluşmamıştır.

Bir örnek vermek gerekirse cihazı günlük rutin olarak çalıştırdığınızı farz edelim. Cihazınızı açamadığınız takdirde bu durum sigorta değil garanti kapsamına girer. Beklenmedik bir durum olsa da hasarın oluşma kaynağı cihazın kendisidir. Ancak herhangi bir kısa devre veya trafo sorunu sonrası cihazın iç mekanizması yanarsa, yani çalışmaz hale gelirse bu durum sigorta kapsamında yer alır.

Elektronik Cihaz Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Elektronik cihazların günümüzde daha fazla tercih edilmesi ile birçok insan bu cihazların teminatını almak istemektedir. Güvenlik ve sigorta işlemleri çok önemli hale gelmiştir. Kullanılan elektronik cihazlar farklı şekillerde hasarlar alabilmektedir.

Hırsızlık, doğal afet sonucu hasar ve cihazın elektrik mekanizmasının kişisel hata olmadan bozulması gibi durumlar elektronik cihaz sigortası kapsamı içerisinde bulunur. Bu da bu sigorta türünün ne kadar avantajlı olduğunu göstermektedir. Elbette bu durumlar kurumdan kuruma değişkenlik göstermektedir. Yukarıda bahsettiğimiz hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanması birer avantajdır. Her sigorta şirketi farklı bir kapsama sahip olabilmektedir. En nihayetinde elektronik cihaz sigortası yaptırmak kurum veya kişisel cihazlarınızın teminatını almanızı sağlar ve güvenlik açısından önemlidir. Elektronik cihazınızı sigortalatma aşamasında sizin için gerekli olan tüm bilgileri ÖzserNeo’dan edinerek kolaylıkla sigorta şirketi karşılaştırması yapabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: