Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Ev Kazalarından Korunmak için Alınabilecek 7 Önlem

19.09.2023
875
<a></a>Ev Kazalarından Korunmak için Alınabilecek 7 Önlem

Yaralanmalar söz konusu olduğunda, ilk olarak başka bir yerde meydana gelen zararı düşünebiliriz, ancak kasıtsız yaralanmaların yaklaşık yüzde 45’inin kişinin kendi evinde meydana gelmesi şaşırtıcı olsa da bir gerçektir. Ev kazaları hemen herkesin hayatında en az bir kez tecrübe ettiği ve hem fiziksel hem maddi ve manevi olarak hasarlara yol açtığı durumlardır.

Ev kazaları günlük hayatta yaşanan beklenmedik durumlar sonucu karşımıza çıkar. Ev kazalarında yaşanan yaralanmalar ciddi boyutlarda olabilir hatta bazı durumlarda kalıcı hasarlara yol açabilir. Bununla beraber yaşanan bazı olaylar ve ciddi yaralanmalar, ev kazalarının neredeyse trafik kazaları kadar risk teşkil ettiğini karşımıza çıkarıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar yaşanan ev kazalarından son derece olumsuz etkilenebilecek iki farklı yaş grubu. Bu iki yaş grubu içinde yaşanabilecek ev kazaları ciddi anlamda sorunlara yol açabiliyor.

Yaşanan ev kazalarına bakıldığında en çok karşımıza çıkan kazalar; kayma, düşme, evde çıkan yangınlar, sabitlenmemiş eşyaların düşmesi, ıslak zeminden kaynaklanan kaymalar, merdiven kazaları, cam kırılması ve bundan dolayı yaşanan cam yaralanmaları olarak sıralanabilir.

Yangın Güvenliği

Ev kazalarında belki de en ciddi hasara sebep olan yangınlar olabilir. Yangınlar aniden başlayıp hızla yayılarak evinize ve mobilyalarınıza zarar verebilir ve hayati tehlikeye yol açabilir. Çeşitli şekillerde ortaya çıkarlar, ancak başlamalarını önlemek için izleyebileceğiniz birkaç basit ipucu vardır. Tüm yangınları ve ısıtıcıları, özellikle açık ateşleri iyi koruyun. Yerleşik koruması olan takılı veya portatif ısıtıcılar için, özellikle evde küçük çocuk veya yaşlı varsa, çevre koruma ekleyerek ekstra koruma sağlayın. Portatif ısıtıcıları ve mumları mobilya ve perdelerden uzak tutun.

Devrilemeyecekleri bir yere güvenli bir şekilde yerleştirin. Evin içerisinde ve özellikle yatakta sigara içmeyin. Yağ yangınları başta olmak üzere birçok yangın mutfakta başlar. Derin yağda kızartma yaparken asla bir tavayı gözetimsiz bırakmayın ve aşırı ısınmaya dikkat edin. Özellikle etrafta çocuklar varsa kibrit ve çakmakları ulaşamayacağı bir yerde saklayın.

Mutfak Güvenliğini Sağlamak

Mutfak ve banyo, ev kazalarının en çok meydana geldiği yerler olarak bilinir. Bu nedenle bu iki yaşam alanında özellikle dikkat edilmesi gerekir. Mutfakla ilgili alınabilecek önlemlere baktığımız zaman karşımıza ilk olarak yemek yapılırken meydana gelen kazalar çıkar. Bu nedenle özellikle yemek yaparken tencere veya tavaları gözetimsiz bırakmayın. Evinizde küçük çocuklarınız olsun ya da olmasın, tencere ve tavalar asla başıboş bırakılmamalıdır. Mutfak yangınlarının sorumlusu genellikle yağ yangınlarıdır, bu nedenle yağ kullanılan yemekler yaparken daima dikkatli olun. 

Mutfaktan çıkmanız gerekiyorsa ocağı kapatın ve sıcak ocaklardan tencere ve tavaları uzaklaştırın. Mikrodalgaya bir ocak gibi davranın. Isınma sırasında gözetimsiz bırakmayın. Bununla beraber bıçaklar da ciddi ev kazalarına yol açabileceği için bıçakları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Kullanımda olsun ya da olmasın, tüm bıçakların kolay ulaşılamayacak bir yerde tutulduğundan ve uygun şekilde sabitlendiğinden emin olun.

Yanlışlıkla düşmeyeceklerinden emin olmak için bıçakları düz, dağınık olmayan bir yüzeye yerleştirme alışkanlığı edinmek işe yarayabilir. Kirli bıçaklar lavaboda bırakılmamalıdır. Bunun yerine her kullanımdan sonra bıçağı hemen yıkayın, böylece olası kazaların önüne geçmiş olursunuz.

Elektrik Güvenliği

Evde meydana gelen birçok kaza elektrikle bağlantılı olabilir. Bu nedenle elektrikle alakalı bu kazalar  yaşanmadan önce alınabilecek bazı önlemler vardır. Kablo tesisatınızı en az beş yılda bir güvenilir bir uzman tarafından kontrol ettirin.Aşınmış veya hasarlı elektrikli aletleri kullanmayın. Bir cihaz arızalı görünüyorsa tamir etmeye çalışmak yerine kullanmayı bırakın ve hemen kontrol ettirin. Bir elektrik prizini aşırı yüklemekten kaçının. Bir cisim ya da nesne suya veya başka bir sıvıya düşerse fişini çekin. Su, elektriği kolayca iletir ve duşun içerisine saç kurutma makinesi gibi bir cihaz düşerse ölümcül bir şoka neden olabilir. Bu olursa suya dokunmayın. İlk olarak elektrik akımı taşımaması için cihazı fişten çekin. Ardından güvenle sudan çıkarabilirsiniz.

İlaçların ve Kimyasalların Güvenliği

İlaçlar ve temizlik malzemeleri gibi kimyasallardan ortaya çıkan ev kazaları ile sık sık karşılaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların ve yaşlıların olduğu evlerde kimyasal içeren bu tip ürünlere dikkat edilmesi önemlidir. Bu konuda da alınabilecek pek çok önlem vardır. Örneğin ilaçların/temizleyicilerin saklandığı yerlere güvenlik kilitleri takabilirsiniz. İlaçlar için ayrı bir nokta ile birlikte temizlik ürünleri için belirlenmiş bir noktanız olsun. Depolama alanlarını, özellikle çocukların ulaşabileceği yerlerde kilitli tutun.

Kullandıktan sonra ilaçları güvenli bir yere geri koymayı unutmayın. Çanta, tezgah gibi kazara bir çocuğun ulaşabileceği yerde bırakılan ilaçlar ilaç zehirlenmelerine sebebiyet verebilir. Benzer şekilde, temizlik ürünlerini kullanımdan hemen sonra yerlerine koyduğunuzdan emin olun. Temizlik yaparken onları ortalıkta bırakmayın.

Merdivenlerin Güvenliğinin Sağlanması

Özellikle içerisinde merdiven bulunan dubleks ve benzeri evlerde yaşanan kazalar ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Merdivenli evlerde ilk dikkat edilmesi gereken konu küçük çocuklardır. Eğer evde hem merdiveniniz hem de küçük çocuğunuz varsa olası bir kazanın önüne geçebilmek için merdivenlere  güvenlik kapıları takın. Konuma göre doğru tipte güvenlik kapısı seçmek de önemlidir. Bununla beraber çocuklara ek olarak evdeki yetişkinlerin de güvenliğini sağlayabilmek amacıyla merdivenlerin bakımına da dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle düzenli aralıklarla merdivenlerin bakımını yaptırın. Yine de merdivenler birçok farklı sebepten dolayı kazalara sebep olabilir. Düşmeleri en iyi şekilde önlemek için trabzanın merdivenin tüm uzunluğu boyunca uzandığından emin olun. Bununla beraber yetersiz ışıklandırmadan kaynaklı yaralanmalar da olabileceği için merdiveninizin hem üstüne hem de altına ışık ekleyerek gereksiz yere düşmeleri önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Halıların Altına Kaydırmaz Konulması

Evde yaşanan kazalarda özellikle aceleyle hareket edilen durumlarda kayıp düşmek çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle evlerimizin hemen her yerinde kullandığımız halıları yere sabitlemek belki de hayati bir önem taşır. Bir halı bir odayı anında çok güzel bir yere dönüştürebilirken, aynı zamanda ev içi yaralanmaların kaynağı da olabilir. Halıların altına yerleştirilen kaydırmaz özellikli pedler hayatınızda büyük bir fark yaratabilir. Bunu yaparak hem çocukların hem de yetişkinlerin yanlışlıkla kaymasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Islak Zeminlerin Zamanında Temizlenmesi ve Banyo Güvenliği

Özellikle banyoda yaşanan kazalar ve yaralanmaların temel sebebi ıslak zeminlerdir. Bununla beraber yalnızca banyoda değil evin herhangi bir noktasında ıslak bırakılan zemin ciddi hasar veren düşmelere sebep olabilir. Bu nedenle evdeki herhangi bir alanda dökülen sıvıyı temizlemek hayati önem taşır. Ev kazalarından kaçınmak için zemin üzerine su veya başka bir şey döküldüğünde olası düşmeleri önlemek adına mümkün olan en kısa sürede gerekli temizliği yapın. Banyoda yaşanan yaralanmalara baktığımız zaman da banyo küçük çocuklar ya da yaşlı bir aile üyesi gibi ayakta durmakta zorluk çeken herkes için çok tehlikeli bir yer olabilir. Tutunma çubuklarının takılması, ıslak zeminde kayma durumunda felaketi önlemeye yardımcı olabilir. Banyoda kullanılacak düşük maliyetli tutunma çubukları yaşanabilecek pek çok kazanın önüne geçebilir. Konut sigortası ile evinizde yaşanacak kazaların hasar riskini en aza indirebilmeniz mümkün. Hemen ÖzserNeo’nun profesyonel hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: