Emekli olmanın hayallerini mi kuruyorsunuz? Daha iyi bir emeklilik hayatı yaşamanız için bireysel emeklilik sigortası yaptırabilirsiniz. Bu içeriğimizde bireysel emeklilik sigortası nedir, avantajları nelerdir ve nasıl yaptırılır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik, bireylerin çalışma süreçleri boyunca birikim yaparak daha iyi bir emeklilik süreci geçirmesine yardımcı olan ve Sosyal Güvenlik Sistemi’ne ek gelir sağlayan özel bir emeklilik sistemidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sayesinde başka bir emeklilik hakkı elde edilebilir ve emeklilik döneminde de çalışma hayatındaki hayat kalitesi korunabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde seçilen emeklilik yatırım fonları uzmanlar tarafından değerlendirilir. Bu sistem karşınıza birden fazla avantaj da sunmaktadır.
BES’in Avantajları Nelerdir?
BES avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Devlet Katkısı: BES’te yatırılan her yatırımın %30’u kadar hesabınıza devlet katkısı sağlanır. Üst limit ise asgari brüte göre hesaplanmaktadır. Birikiminiz bu katkı sayesinde katlanarak artar. Devlet katkısı ile ilgili yapılan değişiklik kanununun yürürlük tarihine kadar %25, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ise %30 oranında katkı sağlanacaktır.
- Yatırım Disiplini: Bireysel Emeklilik Sistemi ile birikim yapmak oldukça kolay bir hale gelecektir. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak paylar yatırarak sizin adınıza birikim yapılır. Herhangi bir maddi zorluk çektiğinizde birikim sürecine ara verebilir ve kendi gelir planınızı yapana kadar bekleyebilirsiniz. Bu süreçte şirket değiştirmeniz de olanak dahilindedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumuna Destek Bir Sistem: Bağ-Kur, Emekli Sandığı, SSK fark etmeksizin BES ile birikim yapılabilir. BES emekli olunduğunda alınacak gelire ek olmaktadır.
- Yeni Yatırım Aracı: BES’te yatırılan paylar emeklilik yatırım fonları içerisinde değerlendirilir ve bu fonlar finans piyasasındaki birçok menkul kıymete yatırım yapan fonlar arasındadır. Uzman fon yönetimi şirketleri tarafından gereksinim ve beklentilerinize uygun bir şekilde değerlendirilme yapılır. Birbirinden farklı emeklilik fonu seçeneği ile ihtiyaçlarınıza uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?
- Birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi süreci, toplu para ve maaş ödenmesi Bireysel Emeklilik Sistemi’nin başlıca aşamalarıdır.
- BES’te seçmiş olduğunuz emeklilik yatırım fonlarına göre birikime sahip olursunuz.
- 10 yıl boyunca sistemde kalır ve 56 yaşını doldurursanız Bireysel Emeklilik hakkını kazanırsınız.
- Hesabınızdaki birikimleri toplu bir şekilde ya da seçeceğiniz program dahilinde düzenli bir şekilde alabilirsiniz.
- Ocak 2013’ten Ocak 2022’ye kadar %25 devlet katkısı alırken şu an 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “7351 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte %25 olan bu oran %30 olarak uygulanır.
Bireysel Emeklilik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
56 yaşına geldiğinizde ve 10 yıl Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinde bulunduğunuzda bireysel emekliliğe hak kazanırsınız. Burada unutulmaması gereken önemli bir nokta ise bu haktan sadece BES müşterilerinin yararlanabileceğidir. Sosyal Güvenlik Sistemi yaşı ve süresi dolan bireylere emeklilik hakkını sunmaktadır. Aynı Sosyal Güvenlik Sistemi’nde olduğu gibi yaşı ve süresi dolan bireyler nasıl ister emekli olup ister çalışmaya devam edebiliyorsa Bireysel Emeklilik Sistemi’nde de yaşı ve süresi dolan müşteriler birikim yapmaya devam edebilir ya da dilediğinde bireysel emekli olabilir.
Bireysel Emeklilik şartlarına bakacak olursak 56 yaş ve 10 yıl BES’te kalma şartını tekrar vurgulamak gerekir. Bireysel Emekli olmaya karar veren bireylerin o güne kadar olan birikimleri hesaplanır ve birikimleri fonların getirilerine ve devlet katkı payına da bakılarak kişiye ödenir. İki farklı ödeme sistemiyle birikiminizi geri alabilirsiniz.
- Bireysel Emeklilik Toplu Ödeme Sistemi: Bu sistemdeki ödeme yöntemi tazminata benzetilebilir. Şimdiye kadar yaptığınız katkı paylarıyla oluşan birikiminizin devlet katkısı ve seçtiğiniz fon katkı payları ile hesaplanmış hali size toplu olarak verilmektedir.
- Bireysel Emeklilik Düzenli Maaş Ödemesi Sistemi: Birikiminizi aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık zaman dilimlerinde düzenli olarak maaş şeklinde alabilirsiniz. Ödeme seçeneklerini yılda 2 kere değiştirebilmeniz mümkündür.
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Kimler Katılabilir?
Eskiden 18 yaşını doldurma zorunluluğu olan bu sistemde artık yaş sınırlaması yoktur. BES’e katılmak isteyenler yasal temsilcileri ile de bu sisteme dahil olabilir.
45 yaş altındaki memur veya işçi kadrosu olan SGK kapsamındaki çalışanlar Otomatik BES’e katılabilirler. Otomatik BES, maaşın %3’ü olarak belirlenir ve ilk iki ayda isteğe bağlı olarak çıkmak mümkündür. Otomatik BES işverenler aracılığıyla çalışanların bu sisteme dahil olması anlamına gelmektedir.
BES İptali Nasıl Yapılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ni dilediğinizde iptal edebilirsiniz. İptal işlemi, BES sözleşmesinin yapıldığı banka ya da sigorta şirketinin iptal şartlarına göre gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle anlaşmanızın olduğu şirketin müşteri hizmetlerini arayarak veya sitesini ziyaret ederek BES’i iptal edebilmeniz mümkün olur.
Gelin, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin iptal olmasını sağlayacak durumlara bakalım:
- Ölüm: Sistem katılımcısının emeklilik hakkını elde edemeden olası ölümü halinde o tarihe kadar yapılan birikimlerin tamamı şirket tarafından mirasçılara dağıtılır.
- Sakatlık: Bireysel Emeklilik Sistemi’ne bağlı olan birey emeklilik hakkını elde edemeden bir hastalık ya da kaza sonucunda sakat kalırsa sistemden ayrılma hakkına sahiptir. Böyle bir durumda katılımcıya o güne kadar olan birikimleri BES şirketi tarafından ödenir.
Birden Fazla BES Sözleşmesi Yapılabilir mi?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmayı düşünenlerin ve hali hazırda katılımcı olanların sıkça sordukları sorulardan biri, birden fazla BES sözleşmesinin yapılabilmesinin mümkünatı olup olmadığıdır.
Günümüzde birden fazla BES sözleşmesi yapmak mümkün. Tarihi eski olan sözleşme emekli haklarınızı kullanabilmeniz için yeterliyken yeni açacağınız hesap için sözleşmenizi yaptığınız şirkete hesaplarınızı birleştirmek istediğinize dair olan talebinizi belirtmeniz gerekmektedir.
Birden fazla BES sözleşmeniz onay aldığı takdirde eski sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Emeklilik tarihiniz en eski tarihli sözleşme baz alınarak yapıldığından dolayı olası bir iptal durumunda iptal ettirdiğiniz sözleşmeyle geçirdiğiniz zamanı da kaybetmiş olursunuz.
BES’le Kendinizi, Hayat Sigortası ile Sevdiklerinizi Garanti Altına Alın
BES sayesinde alacağınız katkı payları ve devlet tarafından sağlanacak katkı sayesinde emeklilik yaşlarınızda rahat bir hayat yaşayabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi ile ailenizi ve sevdiklerinizi de güvence almak istiyorsanız Hayat Sigortası tam size göre.
Hayatta kontrol dışında kötü durumlarla karşılaşma ihtimali oldukça fazla. Bu tür durumlarda hayat sigortası sayesinde önceden belirleyeceğiniz limit ve teminatlarla geleceğe daha rahat hazırlanabilirsiniz. ÖzserNeo Sigortacılık’tan bireysel emeklilik sigortası hakkında profesyonel bilgiler edinebilmeniz mümkün!