Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Bireysel Emeklilik İptali – BES İptali Nasıl Yapılır? – 2022

05.05.2022
2.192
Bireysel Emeklilik İptali – BES İptali Nasıl Yapılır? – 2022

BES’inizi istediğiniz zaman iptal edebilmek için birçok yöntem bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi için yaptığınız ödemeleri istediğiniz zaman durdurabilirsiniz. Dilediğiniz zaman ödemeleri iptal etmek için sigorta şirketiniz size yardımcı olacaktır.

BES nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi kısaca BES, 18 yaşını geçmiş olan tüm vatandaşların emeklilik için birikim yapabildiği bir özel emeklilik sistemidir. Emeklilik döneminde devletin sağladığı emeklilik imkanlarının yanında ek olarak özel emeklilik katkısı isteyen kişilerin yıllardır yoğun katılımı bulunmaktadır. Katılımın zorunlu olmadığı bireysel emeklilik sistemine istenildiği zaman girilebileceği gibi aynı zamanda dilenirse kolay bir şekilde çıkılabilmektedir. 2003 yılından itibaren vatandaşların hizmetine sunulan BES’ten çıkabilmek için gerekli şartları ve koşulları yazımızda inceledik.

BES iptali nasıl yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yüzde 25 devlet katkısu bulunmaktadır. Kalan ödeme miktarı kişilerin kendi finansal durumlarına, gelecekteki istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak sigorta şirketleri tarafından şekillendirilmektedir. BES’ten çıkabilmek için ise sisteme girmek için başvurulmuş olunan banka veya sigorta şirketiyle irtibata geçmek yeterli olacaktır. Müşteri hizmetleri aracılığıyla veya SMS atarak yapılabilen BES iptali her şirkette farklılık göstermektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım sağladığınız şirketin iptal sürecini öğrenmek için sigorta şirketinizi arayabilir veya internet sitelerinden süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz. Her banka veya sigorta şirketi SMS ile BES iptalini kabul etmemektedir.

Cayma Hakkı Nedir? İptal edilen BES’ten ne kadar kesinti yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girdikten 60 gün sonra iptal edilmesi halinde farklı oranlarda kesintiler uygulanmaktadır. İlk 60 gün içerisinde iptal etmeniz halinde ise cayma hakkınızı kullanmış olursunuz. Cayma hakkı kullanımında herhangi bir maddi kesinti yaşanmaz. Cayma hakkının bittiği 60 gün sonrasında BES iptali halinde yapılan kesintiler kişinin BES’te kalma süresine göre değişiklik gösterirken, 10 yılı aşmamış birikimlerde kesinti oranı daha yüksek olmaktadır. Stopaj, giriş aidatı ve devlet katkısı kesintileri BES’inizin iptali durumunda yapılacak kesintilerdir. Bununla beraber sistemden 3 yıl içerisinde çıkmak isterseniz devlet katkısından da yararlanamayacak olduğunuzu bilmelisiniz.

SMS dışında nasıl BES iptali yapılır?

SMS ile iptalinizi gerçekleştirebileceğiniz banka ve şirketler Anadolu Hayat Emeklilik, Vakıfbank ve Halkbank’tır. Bu kuruluşlar dışında başka banka veya sigorta şirketlerine yaptırılan BES iptali için iptal formu doldurmanız gerekmektedir. Bu formlar banka ve sigorta şirketleri arasında farklılık göstermektedir. Bu sebeple en doğru bilgiyi uzman sigorta temsilciniz veya bankanızdan almanız gerekmektedir. İptal formunuzu BES’inizi yaptırdığınız kuruluşun yöntemlerine uygun şekilde kendilerine iletmeniz gerekmektedir. Bu yöntemler arasında imzalı talep formunuzu fakslamak veya postalamak bulunmaktadır. Tüm bu süreci eksiksiz tamamladıktan sonra, varsa, gerçekleşecek kesintilerin ardından kalan tutarınız 20 gün sonra hesabınıza geçecektir.

SMS ile BES iptali nasıl gerçekleştirilir?

SMS ile BES iptali kabul eden banka ve sigorta şirketlerinden şu şekilde SMS atılarak iptal gerçekleştirilebilir.

Anadolu Hayat Emeklilik: Büyük harflerle CAYMA yazıp boşluk bırakarak T.C. kimlik numarası yazılmalı ve 5755’e SMS gönderilmelidir.

Halkbank: Büyük harflerle AYRILMA yazıp boşluk bırakarak T.C. kimlik numarası yazılmalı ve 2560’a SMS gönderilmelidir.

Vakıfbank: Büyük harflerle VEML yazıp boşluk T.C. kimlik numarası boşluk CAYMA boşluk gün.ay.yıl olarak doğum tarihiniz yazılmalı ve 4933’e SMS gönderilmelidir.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: