Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Konut Sigortasının Önemi

04.10.2019
3.599
Yazar: Onat AKIN
Konut Sigortasının Önemi

Konutunuzu Su Basması Halinde Poliçenizin Önemi

Evinizin, yağan yağmurlardan dolayı sel baskını ya da konuttaki tesisattan kaynaklı su basması halinde ne gibi süreçlerden geçeceğimizi bilmemizde fayda bulunmaktadır. Doğal Afet Sigortası yani kısaltılmış hali ile DASK her ne kadar doğal afet poliçesi olsa dahi sadece deprem teminatı bulunmaktadır. Sel, fırtına, dolu ya da buna benzer diğer doğal afetleri karşılamamaktadır. Bu sebeple Konut Sigortasının önemi daha da çok artmaktadır.

Su Basması Durumları İçin Konut Sigortası

Kış aylarında sık sık yaşanan yağışlar, küresel ısınma sebebi ile yaz aylarında ani bastıran yağmurlar evinize ve eşyalarınıza zarar verebilir.

Konut sigortası poliçenizde yer alan sel ve su baskını teminatı, sigortalanan konutun etrafında yer alan nehir, çay, dere, kanal ve kanalizasyonların taşması, olağanüstü yağan yağmurlar ile meydana gelen sel sonucu dışarıdan basan suların vereceği zararları güvence altına alır. Zahmetli ve yorucu olan bu sürecin sorunsuz geçmesi için konutunuzun güvence altında olması size hasar sonrasında maddi ve manevi kolaylık sağlayacaktır.

Konut Sigortası Su Hasarı Meydana Geldiğinde Yapılması Gerekenler

Öncelikle poliçenizin yapım aşamasında sel/su teminatını almış olmanız gerekmektedir. Hasar oluşması halinde, hasarın kaynağını bularak zararın minimize edilebilmesi için müdahale edilmelidir. Zararın büyümesine engel olmak ve gerekli tedbirleri almak sigorta sahiplerinin en büyük görevlerindendir.

Oluşabilecek daha büyük bir zarara engel olunduktan sonra durumu fotoğraflamak ve konutta bulunan suyu boşalmak hem var olan hasarınızın ilerlemesini hem de hasar dosyası açıldıktan sonra sürecinizin hızlandırılmasında yardımcı olacaktır. Bu işlemlerden sonra sigorta şirketine en kısa süre içerisinde hasar ihbarı yapılmalıdır.

Hasar Sonrası Ödeme İçin Gerekli Belgeler

Konut sigortasının zararının karşılanabilmesi için aşağıda yer alan evrakları sigorta şirketi hasar mail adresine ya da eksper vasıtası ile sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.

Sigorta şirketinin hasarınıza ait talep edeceği belgeler;

  • Konut poliçenizin bir kopyası,
  • Hasarın gerçekleşme anı hakkında detay bilgi veren beyan,
  • Zarar oluşumunda üçüncü şahısların kusuru söz konusuysa, resmi makamlarca hazırlanmış tutanak,
  • Hasarın onarılması için alınan teklif ve faturalar,
  • Konut size aitse tapusu, kiracı iseniz kira kontratı,
  • Zararınızı gösterir detaylı fotoğraflar,
  • Son olarak hasarın oluş durumu ve hasarın niteliğine göre sigorta şirketlerinin talep ettiği ekstra evraklar.

Konut Sigortası’nın Yaşamımızda Olan Gerekliliği

Bir konut sahibi olduğunuzda ya da bir konuta kiracı olarak taşındığımızda yapmanız gereken birçok iş ve sorumluluğumuzda olan bir sürü şey vardır. Evimiz için yaptığımız her türlü masraf ve içerisine aldığımız eşyalarımızı korumak için konut sigortası yaptırmamız gerekmektedir.

Sanılanın aksine uygun sigorta primleri ile sadece evimizi değil eşyalarımızı da koruma altına almaktadır. Birçok kişi yaşanabilecek olumsuz durumlar ile karşılaşmadığı için konut poliçesinin önemi yeterince anlayamamaktadır. Son zamanlarda yaşanan şiddetli yağışlardan dolayı oluşan olumsuz tecrübeler bu sigorta poliçesinin önemini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Gerçekleşen hasar sonrası evinizde veya eşyalarınızdaki zararın giderilmesi ciddi maliyetleri doğurabilmekte olup bütçeniz bu zararı karşılayabilecek durumda olmayabilir.

Konut sigortasıyla her sigorta şirketi farklı riskleri koruyor olsa da genel olarak; yangın, deprem, su baskını gibi durumlara karşı eşyalarınız ve konutunuz teminat altına alınmış olur.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta her türlü risk ve oluşması muhtemel hasarlara karşın poliçe yapım aşamasında doğru teminatların alınmasıdır.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: